Za nami pierwszy warsztat z cyklu "Przez żołądek do... integracji".
Pod okiem doświadczonej instruktorki i specjalistki ds. żywienia Adrianny Jarmoszko zaczęliśmy od kuchni polskiej. Uczestnicy warsztatów z Polski i Ukrainy przygotowali chłodnik. Tradycyjne, letnie danie zaserwowano jednak w nieco odmiennym wydaniu - nie w formie "zupy", ale z pieczonymi ziemniaczkami. Potem był czas na coś słodkiego - obowiązkowy punkt każdej imprezy czasów PRL - szyszki, choć tym razem robione nie tylko z ryżu, ale też z dodatkiem orkiszu czy pszenicy.
"Przez żołądek do... integracji" to cykl 4 warsztatów kulinarnych poświęconych tradycyjnej kuchni polskiej i ukraińskiej. Kolejne spotkania odbędą się 9, 16 i 23 września.
Na każdym z warsztatów uczestnicy poznają kilka przepisów po czym przygotują – w zależności od stopnia trudności – jedno danie lub jedno danie i przystawkę bądź zupę. Warsztaty poprowadzą, a także przygotują przepisy osoby z różnych krajów. Czas warsztatów, a potem wspólna degustacja będzie okazją do rozmów i wymiany doświadczeń – nie tylko kulinarnych.
Dzieci, które przychodzą wraz z rodzicami biorącymi udział w warsztatach mogą korzystać z sali zabaw Centrum Integracji PCK.
Warsztaty są organizowane w ramach projektu „Białystok wspiera i integruje”, realizowanego przy wsparciu przy Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci (UNICEF).
Захід організовано в рамках проєкту «Білосток підтримує та інтегрує», що реалізується за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).